My Blog

Kako da organizujete svoje putovanje bez angažovanja agencije?

Nemojte se bojati da organizujete svoje putovanje bez angažovanja agencije. Mada Vam možda deluje kao nemoguća misija, to može biti veoma lepo i korisno iskustvo. Videćete mnogo toga što Vam agencija možda i ne bi mogla pokazati. Upravljaćete svojim vremenom i imaćete mnogo više stvari na koje ćete moći da utičete. U svakom slučaju, ovo je i prilika da svoje putovanje platite manje. Za više tekstova o putovanjima pogledajte sajt omladina.

Mapa i devojka koja istražuje

U današnje vreme veoma je lako da organizujete svoje putovanje bez angažovanja agencije

Počnite od interneta

U današnje vreme je veoma lako pronaći sve što Vas zanima na internetu. Jedna od velikih prednosti je što se svi trude da informacije stave na sajt, pa nećete imati problema oko radnog vremena muzeja ili reda vožnje.

  • Agencije pomažu dosta ali je njihova usluga skupa – putovanje Vam može biti znatno skuplje samo zbog toga što se oslanjate na njih;
  • Iako je mnogima komplikovano ne oklevajte da organizujete svoje putovanje bez angažovanja agencije – doživećete nezaboravno iskustvo;
  • Mnogi vole da imaju kontrolu tokom puta a to možete samo ako se sami organizujete – pogledajte kako izgleda leto na planini – najpopularnije destinacije;
  • Za mnoge je putovanje preko agencije teško zbog vremena – jednostavno se ne mogu uklopiti u njihov raspored;
  • Ako volite da istražujete ovo je sjajna prilika za to – ne oklevajte da vidite svet iz jednog drugog ugla.

Internet

U današnje vreme kada imamo internet skoro pa je i sramota reći da nešto ne možemo da pronađemo. Možete pronaći i egzotične destinacije za medeni mesec. Sve što nas zanima nalazi se tu, bilo da je smeštaj, sajt muzeja ili red vožnje. Ako krećete baš od samog početka, najpre istražite mesto i državu u koju odlazite. Naučite malo o njenoj istoriji, društvenim okolnostima, a onda pređite i na zanimljivosti. Konačno, istražite kako sve do nje možete doći i šta možete videti od znamenitosti tamo. Poslednji korak je da pogledate sve detalje oko pojedinačnih muzeja ili mesta na koja odlazite.

Društvene mreže i portali

Putnici širom sveta okupljaju se oko svoje ideje i to se takođe može naći i na internetu. Jedna od najboljih stvari kada je u pitanju istraživanje su portali i sajtovi na kojima turisti dele svoja iskustva. Istražite teme kojima su se tamo bavili, možda saznate nešto što ne biste na drugi način. Takođe, društvene mreže danas imaju mnogo zanimljivih grupa u kojima se možete raspitati o svemu što Vas interesuje. Na taj način možete pronaći i najpopularnije destinacije za leto 2021.

Napravite plan prema svom rasporedu

Putovanje u sopstvenoj režiji upravo zato je i zanimljivo jer se upravljate samo prema svojim potrebama. To znači da možete da se uskladite sa svojim godišnjim odmorom i sličnim detaljima. Ne zaboravite da možete pratiti i svoj ritam, pa ako Vas interesuje istorija više od izlazaka, dajte više vremena prvoj stavci. Međutim, ovo Vam takođe daje i obavezu da plan pravite prema brzini koju možete postići, pa nemojte požurivati sebe u obilascima ako mislite da će Vam biti teško da to postignete.

Isplanirajte vreme

Budući da se već upravljate prema svojim anfinitetima i navikama, trebalo bi da je lako da napravite plan putovanja. Ne zaboravite da je ostavite i malo prostora za eventualne nepredviđene okolnosti. Nikada ne znate kada trajekt može da kasni ili da voz bude odložen. Sve to može prouzrokovati ogroman stres i nervozu a onda i velike probleme oko odlaganja.

Planinar

Ima toliko razloga da se na put uputite potpuno sami

Dajte sebi i slobodno vreme

Mada ste sve istražili i otkrili sve ono što želite da vidite kada obilazite određenu zemlju, ima mnogo toga što će Vam se dopasti uz put a toga niste svesni. Zato nemojte biti ni previše uskogrudni u određivanju vremena za put. Dajte sebi i malo slobodnog vremena kada planirate. Videćete da će Vam i to biti od velike koristi. Ako ništa drugo, možda otkrijete nešto što niste planirali.

Smeštaj može biti mnogo jeftiniji

Mada smo navikli na hotele i skupa prenoćišta, možete proći veoma jeftino na svom putovanju ako se dobro raspitate. Važno je da imate dobru organizaciju i više informacija o svemu.

Besplatno noćenje

Da, moguće je da putujete u drugu državu i spavate potpuno besplatno. Akcija „pozajmi kauč“ (couchsurfing) jedna je od najpopularnijih aktivnosti kada je u pitanju deljenje slobodnog nameštaja. Ideja je da kada niste kod kuće date svoj prostor nekom gostu na korišćenje, a da i Vi možete isto tako otići u nečiji stan u drugoj državi kao gost. U poslednje vreme napravljeno je više sličnih društvenih mreža, ali ova je najbrojnija do sada.

Sajtovi za iznajmljivanje i hotele

I sami ste verovatno čuli za sajtove Booking ili Airnb koji se bave deljenjem pogodnih hotela i soba za iznajmljivanje. Radi se o profesionalnim i proverenim sajtovima koji proveravaju mesta koja su na sajtu a možete videti i ocene i komentare korisnika. Dok je Booking više orjentisan ka hotelima, Airnb je odlično mesto i za privatne kuće što povećava izbor.

Važni detalji kada organizujete svoje putovanje bez angažovanja agencije

Iako Vam se sada ne čini tako, putovanje u svojoj režiji puno je uzbuđenja ali i izazova. Sada imate moć da zaobiđete gužve, ali u isto vreme i da platite manje.

Pakujte praktično

Ukoliko planirate da noćite u nekom od alternativnih smeštaja ili hostelu, nećete moći baš lako da izaberete mesto gde ćete boraviti. To znači da možda nećete imati mesta za stvari ili ćete morati da ih držite blizu sebe zbog bezbednosti. U tom slučaju budite praktični. Pakujte manje stvari i koristite usluge pranja u hotelima ili gradovima. To će Vam uštedeti novac i za avionsku kartu.

Izbegavajte vikend i praznike

Budući da sami planirate put, lako će Vam biti da isplanirate i vreme koje Vas neće dodatno opterećivati. Izbegavajte vikend, praznike kao i uobičajeno vreme kada su gužve. Planirajte tako da na granicama budete u toku noći ili rano ujutru i da uhvatite let koji ima najmanje putnika. To će Vas poštedeti i stresa. Ako niste sigurno koji su to dani i delovi nedelje kada su gužve velike, opet konsultujte internet. Velika je verovatnoća da već postoje komentari na mrežama i o tom problemu.

Devojka u velikom gradu

Kada putujete sami možete pronaći ono što zanima samo Vas

Ispitajte sve mogućnosti prevoza

Kada je u pitanju samostalno putovanje, imate jednu od velikih prednosti korišćenja više vrsta prevoza. Najlakše je putovati avionom, ali da li ste probali voz ili trajekt? Možda se baš tu krije prava avantura, a pošto već sami određujete svoje vreme, odvojte vreme i za to. Važno je samo da dobro ispitate presedanja i sve moguće promene u redu vožnje. Takođe, saberite sve cene karata i moguće popuste, što možete naći na internetu. Nakon ove avanture imaćete želju da svaki put organizujete svoje putovanje bez angažovanja agencije.

adminKako da organizujete svoje putovanje bez angažovanja agencije?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *