My Blog

Postkovid tretmani popularni u Srbiji

Možda niste čuli, ali već postoje postkovid tretmani popularni u Srbiji za one koji su preležali koronu. Ovaj virus, koji nas opseda već dve godine, izaziva brojne veoma teške posledice po organizam. Zbog toga je važno ne samo dobro lečiti pacijenta, već pristupiti oporavku nakon lečenja. Srećom, neki lekari su prepoznali važnost takvih tretmana i napravili ih za svoje klinike. Većinom ih možete pronaći u banjama, jer su ona prirodna lečilišta. Za ostale savete oko putovanja, pogledajte naš sajt omladina.

Čovek na klupi pored reke

Postkovid tretmani popularni u Srbiji obuhvataju i mesta za odmor

Obratite pažnju na simptome

Iako ste srećni što ste završili lečenje ove opasne bolesti, lečenje, na žalost, još uvek nije završeno. Postoje brojni razlozi zašto se morate obratiti lekarima za tretmane namenjene obolelima nakon izlečenja.

  • Nakon korone od velike je važnosti da oporavite pluća – zbog toga je neophodno da odete tamo gde ima mesta za šetnju po svežem vazduhu što je dobra ideja ako se pitate kuda na produženi vikend ove jeseni;
  • Priroda je od velike važnosti ne samo za telo već i um – pronađite mesto gde ćete uživati u mirnoj šetnji prirodom;
  • Lekari su napravili brojne protokole za oporavak organizma nakon korone – oslonite se na njih kada birate jedan od tih tretmana;
  • Simptomi korone su različiti ali jedno je zajedničko – svaki put su bila pogođena i pluća a kod mnogih i krvni sudovi i srce;
  • Ako ništa drugo, postkovid tretmani popularni u Srbiji najpre obuhvataju mesta za odmor jer to Vam je najpotrebnije.

Ne smete dozvoliti sebi napor

Čak i kada se u potpunosti oporavite od korone, lekari preporučuju da se ne izlažete fizičkom naporu bar još tri meseca. Razlog je što niste u stanju da oporavite organizam od korone. Korona napada sve delove organizma i izaziva slabost u mišićima. Posebno napada pluća, zbog čega se ona još dugo ne mogu oporaviti od oštećenja. Sve to otežava vežbanje, pa je savet da se sa njim krene polako. Najpre izađite u šetnju, odmarajte češće i radite samo blage vežbe. Kada osetite umor zastanite i promenite vežbe. U tom slučaju i leto na planini može biti korisno i zabavno.

Uradite sve analize

Nakon što ste preležali koronu, još neko vreme možete biti fizički oštećeni a da toga niste ni svesni. Poslednjih meseci sve se više govori o problemima sa srcem koje ovaj virus može da izazove. Kako biste izbegli moguće probleme, najpre uradite sve analize, koje uključuju i dopler i merenje kapaciteta pluća. U zavisnosti od rezultata, možete krenuti sa blagim vežbama. Biće Vam od koristi i da naučite kako da organizujete svoje putovanje bez angažovanja agencije ako želite na pravi postkovid tretman.

Prepoznajte simptome

I nakon što se izlečite od korone, možete primetiti izvesne probleme sa zdravljem. Neki ih ne pripisuju koroni, već smatraju da su razlozi drugačiji. Ipak, ako imate kratak dah, malaksalost ili slabost u mišićima, obratite se lekaru. Velika je verovatnoća da su ovi simptomi pokazatelj da je korona ostavila posledice. Nemojte započinjati tretman ako niste potpuno sigurni da ste zdravi.

Odmor je uvek dobar

Čak i kada se vratite na posao ili normalnim aktivnostima, možete osećati da ste umorniji nego inače. Nekim ljudima je potrebno i mesecima da odmaraju nakon što su svi simptomi korone prošli. Ne zaboravite da ste zbog korone duže ležali, pa je i telu potrebno da se vrati u formu. Zbog svega toga lekari savetuju da odmarate kada god možete i date sebi priliku da se ne opteretite previše.

Postkovid tretmani popularni u Srbiji

Možda i niste znali, ali u Srbiji već možete pronaći brojne tretmane koji Vam mogu pomoći da lakše prebrodite posledice korona virusa. Jedna od stvari je sigurno i lečenje prirodnim tretmanima, jer oni daju najbolje efekte a prijaju organizmu.

Devojka diše duboko

Najvažnije je da pronađete mesta sa čistim vazduhom

Hiperbarična komora

Ovaj uređaj do sada se koristio u raznovrsnim tretmanima, počev od problema sa plućima pa do zarastanja rana. Visoka koncentracija kiseonika omogućava regeneraciju ćelija i potpuni oporavak u kratkom vremenskom roku. Upravo to je razlog što se pacijenti nakon izlečenja od korone obraćaju lekarima za ovaj vid tretmana. Srećom, danas hiperbaričnu komoru možete naći i u banjama ali i privatnim klinikama, što ubrzava izlečenje velikog broja pacijenata.

Fizioterapeuti

Nakon svake povrede morali ste ići na terapije koje su vodili iskusni fizioterapeuti. I danas, nakon što ste preležali koronu, oni Vam mogu značajno pomoći. Budući da ste oslabili organizam nakon bolesti, najpre je potrebno da se postepeno i dozirano vraćate u formu. U tome Vam najbolje mogu pomoći ljudi sa iskustvom koji znaju kada i koliko treba forsirati pacijenta.

Gde možete pronaći ove tretmane

Kao i uvek kada se govori o prirodnom lečenju, najbolje mesto da se izlečite su banje. Ne samo da su veoma popularne, već nude brojne korisne tretmane za svaku vrstu bolesti pa i oporavak od njih.

Vrnjačka banja

Izgleda da se među prvima dosetila da svoje resurse iskoristi i u lečenju postkovid pacijenata. Lekar koji radi u ovoj banji, Vladan Miodragović, napravio je program rehabilitacije pacijenata koji su preležali koronu. Ovaj tretman obuhvata razne vežbe, plivanje, ali i šetnju i inhalaciju u posebnim komorama. Rezultati su već vidljivi i brojni pacijenti svedoče da su tretmani više nego korisni za pacijente.

Soko banja

Tretman koji je započela Vrnjačka banja sada se preneo na sve banje, jer su lečilišta i inače bila poznata po uspešnosti lečenja i vraćanja u normalan život kod rekovalescenata. Budući da banje imaju i resurse ali i kvalitetne lekovite vode, jasno je da su postale mesta na kojima se možete oporavljati od korone. Soko banja ima još jednu prednost a to je blizina planine Ozren na koji su i ranije odlazili plućni bolesnici na lečenje. Zbog visoke koncentracije joda ova banja je odlična za oporavak kod svih pacijenata sa oboljenjima pluća.

Zlatibor

Iako nije banja, ova planina poznata je po svojim lekovitim svojstvima. Zbog nadmorske visine prirodni je lek za pluća, a borove šume svuda oko nje doprinose bržem i boljem lečenju. Mada ovde ne možete naći zvanične metode lečenja, možete i sami organizovati šetnje šumom, jer će Vam one svakako prijati a nećete se opteretiti.

Žena na morskoj obali

Najbolje bi bilo da možete provesti nekoliko dana i na moru

Niška banja

Za mnoge obolele od bolesti srca i krvnih sudova ova banja je pravo lečilište i centar zdravlja. Danas, kada znamo da kovid ostavlja posledice i na ove organe, možemo se osloniti na nju i prilikom oporavka od ove bolesti. Pre svega je važno da je sama banja veoma pristupačna za šetnju i odmor što će Vam svakako prijati. Iako su postkovid tretmani popularni u Srbiji već prisutni u nekim banjama, ovde ćete morati sami da se raspitate o njima, jer banja još uvek nije postavila zvanični protokol.

adminPostkovid tretmani popularni u Srbiji

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *