My Blog

Najpopularnije ski destinacije za zimu 2022/2023

Pogledajte koje su najpopularnije ski destinacije za zimu 2022/2023. Sa izvesnom okrutnom ironijom, prvo zatvaranje Covida poklopilo se sa epskim deponijama baruta širom Alpa. Od tada su staze bile spokojno mirne, ugošćujući uglavnom lokalno stanovništvo koje je moglo da prođe kroz maratonsku seriju uslova za ulazak. Ali ove godine, sezona 2022-2023 će obeležiti dugo očekivani povratak skijanju u Evropi u kome će najviše uživati omladina.

Koje su najpopularnije ski destinacije za zimu 2022/2023

Sijera Nevada u Španiji imaće 105 novih topova za sneg kako bi garantovala savršene uslove, putnički operater Tui je pokrenuo novi voz za spavanje koji putuje od Amsterdama do austrijskih Alpa, a scena apre skijanja će biti veća nego ikada sa povratkom serija muzičkih festivala u planine. Dok ne padne sneg mogu Vam se dopasti najpopularniji salaši u Srbiji. 

Skijanje

Najpopularnije ski destinacije za zimu 2022/2023

St Moric, Švajcarska

Teško je govoriti o najboljim skijalištima, a da ne govorimo o originalu – gde Cresta trčanje, klizanje po mesečini i skijanje na zaleđenom jezeru ukazuju na određeni duh elegantnog ludila. Svetlo je čuveno uz visoku dolinu Engadin, a skijanje nije ni upola loše. Zajedno sa izazovnim terenima i divnim krstarenjem na planini Corviglia, ovde se nalazi najglamurozniji skijaški klub u Evropi. Skijajte se do Šazela pored kuće Suvreta za bečke šnicle na njenoj terasi za sunčanje. Ili, nazad u gradu, idite u Veltinerkeller koji se pravi kod kuće za utešne tanjire testenine i švajcarskih klasika. Ovo mesto pogodno je bilo i kao najpopularnija destinacija za leto 2022. 

Gde odsesti: Sent Moric je dom ogromne, gotičke Badrutove palate i hotela Kulm, koji je dočekao prve zimske goste Alpa 1864. godine. Postoje udobnije opcije u dolini, kao što je Vila Flor u obližnjem Zuozu. Ovde umetnik Julian Schnabel većinu godina ostaje mesec dana. Uz to, pridružuje se umetničkom setu Engadina koji uključuje švajcarskog trgovca pop artom Bruna Bišofbergera.

Zermatt, Švajcarska

Zermatt je vizija Alpa kojoj teži svaka snežna kugla – do koje se stiže u neverovatno slikovitom malom vozu Gornergrat. Zatim preko njega pređe konjska zaprega, i nadgleda ga velika ploča planine koja je inspirisala više viktorijanskih legendi, čokoladica i sanjarenja od bilo kog drugog. Sa razlogom spada i najpopularnije ski destinacije za zimu 2022/2023. Skijanje je visoko, suvo i krstarenje (uključujući i Italiju). Hrana je konkurentna onoj u bilo kom skijalištu bilo gde, posebno na klasičnim padinama Chez Vroni i Findlerhof.

Gde odsesti: Postoje veliki hoteli, uključujući Monte Rosa, Mont Cervin Palace i Grand Budapest Zermatterhof, ali i svežije opcije. Stakleni hotel Backstage Vernissage, delo harizmatičnog lokalnog arhitekte Hajnca Julena, i luksuzna planinska kuća Švajcerhof, veliki lokalni boravak hotelijera iz La Reserva Mišela Rejbijera. U međuvremenu, pogledajte koji su bili najbolji spa centri za Uskršnje praznike u Srbiji. 

Val d’Izer, Francuska

Svi su oduvek znali da je skijanje dobro u Val d’Iseru, sa njegovom sjajnom mapom staza sa zbunjujućim kičmama. Kanađani su s pravom ponosni na oblast Vhistler Blackcomb. Espace Killi koji uključuje Val i Tignes je pet puta veći. Odmaralište nikada nije bilo tako glamurozno kao neka druga na Alpima. Ona je poznata po britanskim pijankama kao što su Bananas i Dick’s Tea Bar, ali je poslednjih godina poboljšao svoj čin. I nisu svi tečni ručkovi – L’Atelier d’Edmond personifikuje prefinjene planinske menije, sa svojim večerama od arktičkih šarana i rakova (postoji popularan, pristupačniji meni za bistro). Zakopčane čizme na L’edelveissu, odmah iznad Le Fornet, održava tradicionalne stvari uz tartiflette koji zagreva kockle i La Casse-croute du berger.

Gde odsesti: Elegantna drvena kuća Refuge de Solaise, najviši hotel u Francuskoj, veličanstveni maksimalistički Airelles Val d’Isere i eko-brvnara Mont Blanc koja se graniči sa šumom Rogonei. Sasvim sigurno jedno od najpopularnije ski destinacije za zimu 2022/2023.

Da li ste zaboravili gde se zimovalo?

Ako je vaše znanje o stazama malo zarđalo, ovde smo sakupili najbolja skijališta u Evropi o kojima treba da znate, od klasičnih turista do onih koji više ne rade, kao i gde da jedete i odsednete – od žičara do kože i snežnih mačaka, i od velikih dama vrednih Vesa Andersona do bekstva iz duboke prirode.

Skijanje

Ove sezone skijanje će biit popularno

Kicbil, Austrija

Sa svojim srednjovekovnim centrom fresaka i pastelnim gradskim kućama, Kicbil bi ponudio Zermatu i Lehu da se izbore za svoj novac na bilo kom alpskom takmičenju lepote. Bogata istorija, koja uključuje Iana Fleminga i zastrašujuću skijašku trku Hahnenkamm, čini da se Kicbil oseća pomalo kao austrijski St Moric.

Gde odsesti: Iako to nikada nije bilo vrhunsko odmaralište – mesta kao što su Schloss Lebenberg i Tennerhof, gde se Fleming skrivao 1920-ih, trguju u određenoj bezvremenosti – nedavno otvoreno odmaralište Sik Senses, ušuškano na ivici bora šuma i potok koji zvecka, sugeriše da je promena u toku.

Sunmøre Alps, Norveška

Turno skijanje svuda raste, ali malo ko to radi sa toliko posvećenosti kao Skandinavci, koji posle svake sesije kažu tak za turen („hvala za obilazak“). Norveška ima neka posebno magična mesta za ovo, uključujući arhipelag Lofote i Lingen Alpe, visoko u Arktičkom krugu. Dok su te planine obično na otvorenom moru, centralni norveški Sunnmøre Alpi su u pejzažu veličanstvenih fjordova, 90 minuta u unutrašnjosti od priobalnog grada Olesunda u stilu Art Nouveau. Meditativne šetnje ovde imaju tendenciju da budu nagrađene epskim pogledom i uzbudljivim šumom do fjordova. Za razliku od Alpa, ručak je piknik u ruksaku i večera, afera sa svećama, rumenih obraza nakon dugotrajnog boravka u sauni.

Gde odsesti: U ovoj oblasti ima nekih ozbiljno pametnih boravaka: stakleni modernistički Juvet Landscape Hotel, koji je glumio u Ek Machina Aleksa Garlanda; i Hotel Union Øie, mesto iz bajke koje je otvoreno 1891., ali je renovirano 2020., zadržavajući oklopno odelo u predvorju koje su svi, od Artura Konana Dojla do Edvarda Griga, gledali tokom godina.

Šamoni, Francuska

Postoji velika konkurencija kada je u pitanju najbolje mesto u Evropi za ozbiljno freeride skijanje. Sa argumentima za heli žarišta kao što su italijanska Monte Rosa i Riksgrensen u severnoj Švedskoj. Ali zaista, „Cham“ je oduvek bio taj gde skijaški i planinarski vodiči dolaze: Ovde mogu da steknu ozbiljne kvalifikacije i gde ih ogroman teren stalno vuče nazad. Čak i nakon epskih putovanja na Kamčatku ili Aljasku.
Kao tipičan primer doline Vallee Blanche van staze, 19 milja od stanice Bond-zlikovac Aiguille du Midi, skijanje je veliko i loše.

Jelovnici služe za skijanje sa visokim sadržajem kalorija, sa krepkim francuskim tanjirima Le Panier des 4 Saisons od belog stolnjaka i palačinkama iz najvišeg evropskog restorana 3842 sa izdašnim dodatkom topljenog sira.

Gde odsesti: Odlučite se za opuštanje ružičastih obraza u zatvorenom i otvorenom bazenu hotela Hameau Albert 1er 1er, ili pod ugaonim krovom elegantnog Chalet Couttet.

Đeravica, Kosovo

Mačje skijanje je u velikoj meri severnoamerički izum. Pojavilo se samo na ovoj strani Atlantika na destinacijama van staza. Malo je evropskih skijaških destinacija tako odmah intrigantno kao Proklete planine. Tako meštani nazivaju lanac Đeravice na albansko-kosovskoj granici. Njene su gornje padine postale pristupačne ljudima tek u 21. veku. Osnovan od strane hrvatskog šampiona u skijanju i snoubordu Sebastijana Flajsa, Link Freeride vodi jednonedeljna putovanja na prostrani teren Đeravice. Ovde ćete naći staze sa netaknutim kuglama, kuloarima i stazama za drveće. Kosovsko zanatsko pivo i sezonske večere bez menija dočekuju umorne skijaše kući. Tek iz istraživanja divljeg raja van staza koji je još uvek dom vukova, medveda i risova.

Gde boraviti: U dvosobnoj vili u Belle Resortu u obližnjim Dečanima.

Skijaš

Ljudi su se uželeli skijanja posle korone

Ovo je samo deo ponude

Nemojte zaboraviti da je ovo samo deo ponude, pa istražujte i sami. Kako god želite da to uradite ove zime, evo samo da izađete na planinski vazduh i ponovo se osećate zaista živim.

Val Gardena, Italija

U srcu ogromne oblasti Dolomiti Superski, sa više od 740 milja staza, Val Gardena je dugo bila privlačna za profesionalne skijaše i slobodnjake u lovu na prah. Moguća je sa opcijama za heli skijanje među stenovitim vrhovima Sela Ronda. Ali područje Južnog Tirola, generalno gledano, je mnogo više od skijanja. Na istoku, prekrivena borovima, krševita dolina Alta Badia ima drevnu ladinsku kulturu i ozbiljnu hranu lokavora. Pozndata je od vekovima starih agriturizama do svetog Hubertusa sa tri Mišelenove zvezdice.

Gde odsesti: Na zapadu, niz upečatljivih savremenih boravaka osvetlio je region Italije koji je najviše svestan održivosti Tu je elegantni Adler Spa Resort, sa pogledom na posebno zadivljujući deo Dolomiti. Modernistički Miramonti, u blizini malog odmarališta Merano i Lefai Dolomiti. Poznat je kao banja za budućnost iz grupe koja je prva poznata po zdravstvenim programima na jezeru Garda.

Val d’Arli, Francuska

Sastoji se od četiri lepa sela u dolini zapadno od Meževa, Val d’Arli je u velikoj meri proleteo ispod radara. Bogata kultura ishrane Savoje i nekoliko novih održivih mesta za boravak čine ga dobrim izborom za sporo, duboko putovanje u prirodu ove sezone. Postoje žičare u porodičnom skijalištu Espace Diamant i mnogo većem Portes du Mont-Blanc prema Meževu. Francuzi često dolaze na krpljanje i trčanje na skijama u beloj divljini. Zatim jedu u restoranima kao što je npr. La Ferme de Victorine. Ovde se lokalna jela sa ocenom Bib Gourmand služe dok krave čuvaju iz susedne šupe.

Gde odsesti: Najbolji boravak odgovara etosu oblasti: Cabanes Entre Terre et Ciel, četiri moderne kućice na drvetu u gustim šumama St Nicolas la Chapelle; i Le Toi du Monde u Flumetu. Ovde je inženjer zaštite životne sredine Florent Perin pretvorio savojsku farmu svoje bake iz 1886. godine u pansion i restoran bez ugljenika. Ovo su samo neke najpopularnije ski destinacije za zimu 2022/2023.

adminNajpopularnije ski destinacije za zimu 2022/2023

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *