My Blog

Muzeji u Beogradu koje ne smete propustiti

Pogledajte koji su muzeji u Beogradu koje ne smete propustiti. Kao što biste očekivali od najvećeg grada i glavnog grada u zemlji, Beograd je dom najlepše zbirke muzeja u Srbiji. Pokrivajući sve, od nauke do ratovanja i ostalog, sve što ste ikada želeli da znate o Srbiji čeka da bude otkriveno u ovim domovima kulture. Ako Vas zanimaju rezervacije i putovanja, pogledajte sajt omladina.

Koji su to muzeji u Beogradu koje ne smete propustiti?

Beograd je postao pravi centar turizma i to nije uopšte slučajno. Zbog svoje ponude privlači sve više ljudi, što je dovelo do toga da se i mi drugačije interesujemo za neke njegove delove. Muzeji postaju prava mesta za izlazak, ali i opuštanje, jer otkrivaju mnogo toga zanimljivog. Pogledajte šta sve možete videti u njima.

Muzej

Neki muzeji u Beogradu koje ne smete propustiti imaju veoma zanimljivu istoriju

Muzej Jugoslavije

Najpopularniji muzej u Beogradu je Muzej Jugoslavije, koji se nalazi u bogatom predgrađu Dedinja, nedaleko od centra grada. Protegnuta kroz tri zgrade, priča o Jugoslaviji je ispričana sa podjednakom dozom poštovanja, ljubavi i realizma. Josip Broz Tito je sahranjen u Kući cveća, u mauzoleju u kome se nalaze i mnoge palice koje su mu dospele u ruke na kraju Štafete mladosti. Ima i dosta zanimljivih izložbi, pa poseta Muzeju Jugoslavije predstavlja suštinski deo svakog putovanja u Beograd. Neka od mesta koja su predstavljena u muzeju danas su najpopularnije ski destinacije. 

Muzej Nikole Tesle

Najvažniji sin Srbije modernog doba, Nikola Tesla je čovek koji je u velikoj meri zaslužan za „izumljenje 20. veka“. Ovo se odnosi na neverovatne izume koji su rođeni iz uma brkatog čoveka, a njegov život je počastvovan u ovom popularnom muzeju. Teslina jedinstvena priča ispričana je kroz video i artefakte iz njegovog života, a tu se nalazi pepeo velikog čoveka.

Muzej vazduhoplovstva

Morate otići čak do aerodroma Nikola Tesla da biste to proverili, ali put do Surčina je vredan truda. Otvoren 1957. godine, Muzej vazduhoplovstva nosi nagradu za daleko najinteresantniju muzejsku zgradu u Beogradu, a ono što se nalazi unutra je isto tako fascinantno.

  • Muzej se preselio na ovu futurističku lokaciju 1989. godine, a u njoj se kriju stotine aviona srpskog ratnog vazduhoplovstva i još mnogo toga.
  • Dragulj u njegovoj kruni su verovatno dva NATO aviona oborena tokom agresije 1999. godine.
  • Sigurno je da muzeji u Beogradu koje ne smete propustiti mogu biti zanimljivi i strancima.

Istorijski muzej Srbije

Istorija Srbije je duga, burna i složena, a Istorijski muzej nacije daje sve od sebe da očisti neke od zabrinjavajuće mutnih voda. Uspeva (koliko može) i tako je stekao reputaciju jednog od najuglednijih beogradskih muzeja. Nalazi se preko puta Trga Nikole Pašića, a unutra se može istražiti sve od srednjovekovnog kraljevstva do jugoslovenskih godina.

Narodna banka Srbije

Stara zgrada Narodne banke je dovoljno impresivna, veličanstveno delo arhitekture u centru grada, sa eksterijerom koji prevazilazi samo luksuzni enterijer. Na poslednjem spratu se nalazi Muzej Narodne banke, gde se istražuju usponi i padovi svega monetarnog u Srbiji. Možete čak i da odštampate svoje lice na repliku novčanice od 5 milijardi dinara, iako ona sada vredi isto koliko i 1993. godine.

Pođite u muzej sa decom

Veoma je važno da Vaša deca nauče da posećuju muzeje. Na taj način, imaće priliku da nauče mnogo stvari o glavnom gradu i drugim oblastima. Neki od ovih muzeja veoma su zanimljivi za celu porodicu. Možda Vam dobro dođu kao saveti za prazničnu dekoraciju Vašeg doma. 

Beograd

Čitav Beograd je jedan veliki muzej

Muzej nauke i tehnike

Smešten na donjem Dorćolu, Muzej nauke i tehnike je fascinantna poseta bez obzira da li vas tema zanima ili ne. Protegnut na nekoliko spratova, muzej je pun interaktivnih izložbi koje zgodno dolaze sa engleskim tekstom koji objašnjava finije tačke. Soba iluzija je izuzetno fascinantna, iako je najbolje izbegavati ako imate slab stomak. Dobra zabava za celu porodicu.

Vojni muzej

Vojni muzej Beograda nalazi se na Kalemegdanu, ali ćete ga verovatno teško pronaći. Za referencu, to je onaj sa svim rezervoarima napolju. Osnovan davne 1878. godine, muzej je dom za više od 3000 artefakata koji pokrivaju nasilje od rimskog doba do današnjih dana, uključujući dubinski pogled na agresiju NATO-a 1999. godine.

Narodni muzej Srbije

Malo smo suzdržani da ovo stavimo na listu, ali ponovno otvaranje glavne zgrade Narodnog muzeja posle deceniju i po je prevelika stvar da bismo zanemarili. Muzej na Trgu Republike zatvoren je mnogo pre nego što su Srbija i Crna Gora odlučile da se raziđu, a vesti o njegovom otvaranju naišle su na podjednako uzbuđenje i cinizam. Muzej je dom za više od 30 kolekcija, koje će konačno biti dostupne javnosti ovog leta.

Etnografski muzej

Jedan od najstarijih muzeja u celom regionu, Etnografski muzej u Beogradu je još jedan smešten u izuzetnoj zgradi koja je podjednako zanimljiva kao i artefakti u njoj. Muzej je prošao kroz brojne lokacije pre nego što se 1951. godine smestio na sadašnje mesto, a vredi pogledati njegovu kolekciju stalnih i povremenih izložbi koje detaljno opisuju živote Srba tokom vekova. Najpopularniji salaši u Srbiji sadrže neke detalje iz ovog muzeja.

Muzej Roma

Ako listamo koji su to muzeji u Beogradu koje ne smete propustiti, onda je ovaj sigurno jedan od njih. Možda je to najteži muzej u Beogradu za pronaći, ali gradski Muzej Roma je vredan truda. Prvi muzej posvećen romskoj kulturi u prestonici, rubna zajednica Srbije konačno dobija poštovanje koje zaslužuje u ovom malom stambenom prostoru. Romi su i dalje maltretirani širom kontinenta, a njihova viševekovna priča mora biti shvaćena da bi se ostvario bilo kakav društveni napredak.

Naučite više o umetnosti

Neki muzeji u Beogradu koje ne smete propustiti kriju prava mala blaga iz različitih oblasti. Neki od njih će Vam pokazati istoriju naroda, dok su drugi interesantni zbog načina na koji je prikupljana građa. Neki su autentični za našu zemlju i ne možete pronaći slične nigde u svetu.

Novi Beograd

Muzeji u Beogradu nastajali su tokom razvoja ovog grada

Muzej primenjene umetnosti

Muzej primenjene umetnosti osnovan je 1950. godine i spada u kategoriju specijalizovanih umetničkih muzeja. Njenu prvobitnu zbirku činila je zbirka od 3000 predmeta koje je sakupio poznati slikar i grafičar Ljuba Ivanović, a tokom godina zbirka je obogaćena otkupima, poklonima građana i donatorskim legatima. Danas muzej ima više od 37.000 primenjenih umetničkih dela, uključujući dela od izuzetnog umetničkog i kulturnog značaja. Muzej ima jedanaest odeljenja: Odeljenje stilskog nameštaja, Odeljenje za tekstil i nošnju, Odeljenje za metalni nakit, Odeljenje keramike, porcelana i stakla, Odeljenje fotografije i primenjene grafike, Odeljenje za savremenu primenjenu umetnost i Odeljenje za arhitekturu.

Muzej pozorišne umetnosti

Muzej pozorišne umetnosti Srbije (MPUS) osnovan je 1950. godine sa ciljem prikupljanja, čuvanja, proučavanja i izlaganja dokumentacije od značaja za razvoj pozorišne umetnosti Srbije u službi društva. Smešten u jednoj od najstarijih očuvanih zgrada u gradu (iz 1836. godine), koja je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, poseta ovom muzeju će vas zaista vratiti u prošlost. Zbog toga su ovo najvažniji muzeji u Beogradu koje ne smete propustiti.

adminMuzeji u Beogradu koje ne smete propustiti

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *