My Blog

Vodič kroz Smederevo – zašto morate da posetite ovaj srednjovekovni grad

Pogledajte naš vodič kroz Smederevo – zašto morate da posetite ovaj srednjovekovni grad. Otkrijte grad bogate kulture i istorije. Simbol grada je Smederevska tvrđava, najveća srednjovekovna tvrđava u Evropi. Grad je prožet istorijom i smederevske istorijske i kulturne znamenitosti, poput crkve Svetog Đorđa i srednjovekovne crkve Uspenja Presvete Bogorodice, ne smeju se propustiti. Ako tražite stvari sa porodicom, onda vam garantujemo da će Smederevo iscrpiti decu sa toliko zabavnih stvari u ponudi. Na sajtu omladina možete videti mnogo lepih mesta za rezervaciju.

Vodič kroz Smederevo – zašto morate da posetite ovaj srednjovekovni grad

Iako postoje brojni muzeji u Beogradu koje ne smete propustiti, možda je vreme da posetite Smederevo. Do Smedereva iz Beograda ide najmanje desetak autobusa dnevno (na svakih 30 minuta) sa autobuske stanice Lasta. Neki od njih idu autoputem i malo su skuplji, mada ne nužno i brži. Većina ide slikovitijom rutom preko Grocke, uz visok greben iznad reke Dunav. Povratna karta je oko 700din. Autobuska stanica u Smederevu je u blizini Tvrđave, kao i železnička stanica, mada nema vozova za Beograd, samo saobraćaju za Požarevac i Lapovo na liniji Beograd – Niš. Takođe postoji česta autobuska linija do Vršca, preko Kovina i Bele Crkve severno od Dunava.

Smederevska tvrđava

Vodič kroz Smederevo – zašto morate da posetite ovaj srednjovekovni grad

Smederevska tvrđava

Smederevo je za mnoge mesto gde proslaviti Novu godinu sa dečkom. Po nalogu despota Đurađa Brankovića, 1428. godine, na ušću reke Jezave u Dunav, na samom severu zemlje, počela je izgradnja Smederevske tvrđave, koja je postala sedište tadašnje srpske svetovne i svešteničke vlasti. Ogromne količine kamena neophodnog za gradnju dovučene su sa antičkih lokaliteta: Viminacijuma, Marguma i Kulića, a žrtvovana su i srpska srednjovekovna groblja. Mali grad – Dvor – izgrađen je za dve godine, trouglastog oblika, sa šest kula, od kojih je najjača Donžon kula. Sačuvan je natpis od crvene cigle na Despotovoj kuli koji govori o izgradnji grada. Unutar Dvora, okrenut prema Dunavu, nalazila se sala za prijeme – MAGNA SALA AUDIENTIAS, odnosno – sa tri gotičke bifore u kojoj se odvijao srednjovekovni dvorski život. Uz nju je bila prostorija sa romanskom biforom namenjena vladarskoj porodici. U Malom gradu postojao je čuveni centar za zlatarski i prepisivački rad, kao i kovnica novca.

Vila Golden Hill

Možda nije jedna od ski destinacije za zimu 2022/2023, ali dobar grad za posetu. Vila Zlatni breg (vila Zlatni breg) u Smederevu, poznatija kao Kraljevski vinogradi, nekadašnja letnja rezidencija kraljevske dinastije Obrenović, nalazi se u najlepšem delu grada, na brdu okrenutom na sever, prema Dunavu i Banatskoj ravnici. Istorija vile Zlatni breg seže do početka 19. veka, tokom oslobodilačkih ratova Srbije protiv osmanske vlasti. Imanje, pokriveno vinogradima i sa vinski podrumom, osnovao je knez Miloš Obrenović, u trećoj deceniji 19. veka. Čini se da je pokazao istančan senzibilitet za okruženje na selu, odabravši najbolju moguću poziciju. Ispred letnjikovca stoji lepo oblikovan kamen, tzv. binjektas, koji je knez, pošto je bio prilično nizak, koristio za jahanje konja.

Vila Golden Hill

Vila Zlatni breg (vila Zlatni breg) u Smederevu, poznatija kao Kraljevski vinogradi, nekadašnja letnja rezidencija kraljevske dinastije Obrenović, nalazi se u najlepšem delu grada, na brdu okrenutom na sever, prema Dunavu i Banatskoj ravnici. Istorija vile Zlatni breg seže do početka 19. veka, tokom oslobodilačkih ratova Srbije protiv osmanske vlasti. Imanje, pokriveno vinogradima i sa vinski podrumom, osnovao je knez Miloš Obrenović, u trećoj deceniji 19. veka. Čini se da je pokazao istančan senzibilitet za okruženje na selu, odabravši najbolju moguću poziciju. Ispred letnjikovca stoji lepo oblikovan kamen, tzv. binjektas, koji je knez, pošto je bio prilično nizak, koristio za jahanje konja.

Trg Republike

Trg Republike predstavlja centralni deo savremenog gradskog tkiva Smedereva. Svojim istorijskim kontinuitetom, trouglastom urbanističkom formom i reprezentativnim nasleđem, pokazuje identitet samog grada i zajedno sa Tvrđavom izražava njegov prepoznatljiv profil.

Gimnazija Smederevo

Gimnazija Smederevo osnovana je 1871. godine, ali se u zgradu osnovne škole, podignute 1904. godine po projektu arhitekte Milorada Ruvidića, uselila tek posle Prvog svetskog rata. Zgrada Smederevske gimnazije dobila je sadašnji izgled, izgradnjom aneksa i adaptacijom 1933/34. godine, a tlocrt je u vidu ćiriličnog slova „p“ (P). Gimnazija Smederevo nalazi se u centru grada i predstavlja jednu od najlepših zgrada podignutih početkom 20. veka u Smederevu. Formiran je u duhu akademizma sa stilskim modifikacijama i elementima iz neorenesanse i klasicizma. Građena je simetrično, sa naglašenim centralnim delom i masivnim prostranim potkrovljem iznad krovnog venca.

Vinski bal

Vinski bal je svojevrsni praznik vina i grožđa, prvi put započet tokom programa 122. Smederevske jeseni (2009). Ovaj atraktivni festival vina je takmičarskog karaktera i okupio je vlasnike vinskih podruma iz Smedereva i okoline, koji svoje proizvode nude posetiocima. Ovo etno-mesto, zvano Vinski grad, sa buradima u obliku kuća, ima čak i ulice koje nose imena vina po kojima je ovaj kraj bio poznat od davnina.

Vitezovi

Na tvrđavi se stalno održavaju viteški turniri

Crkva Svetog Đorđa

Crkva Svetog Đorđa je jedna od najvećih crkava 19. veka u Srbiji, a u arhitektonskom smislu crkva Svetog Đorđa je prva reminiscencija na srednjovekovnu crkvu Svete Trojice manastira Manasije. Crkva Svetog Đorđa predstavlja vrhunac ranog romantičarskog istorizma i označava preokret u dotadašnjoj srpskoj arhitekturi. Protomajstor je bio Velesanin Andreja Damjanov koji je, po nešto izmenjenim nacrtima arhitekte Jana Nevole, podigao hram 1850-1854.

  • Osnova crkve Svetog Đorđa je kombinacija trikonhosa, razvijenog upisanog krsta, trobrodne bazilike sa pet kupola i visokog, baroknog zvonika na zapadnoj strani.
  • U duhu ranog romantičarskog istorizma, koji je ovde dostigao vrhunac, prisutni su karakteristični vizantijski i zapadni elementi – još jedan razlog da pogledate vodič kroz Smederevo – zašto morate da posetite ovaj srednjovekovni grad.
  • Bogata plastična dekoracija crkve Svetog Đorđa predstavlja ujedinjenje srpske srednjovekovne tradicije, baroka i islamskih uticaja.

Regionalna prefektura

Zgrada bivše Oblasne prefekture, danas Sreskog suda, jedno je od najvećih ostvarenja poznatog srpskog arhitekte Aleksandra Bugarskog koji je projektovao i zgrade Narodnog pozorišta i Kraljevog dvora u Beogradu. Podignut je između 1886. i 1888. Ima stilske karakteristike akademizma koji je u to vreme dominirao, sa elementima neorenesanse i neoklasicizma. Karakteristična stvar za zgradu bivše Regionalne prefekture je upotreba metalnih stubova u unutrašnjosti kao nove mogućnosti gradnje u arhitektonskom radu.

Stara gradska kuća

Na predlog opštinskih odbornika i „Udruženja dobrotvora“ koji su poklonili zemljište i delimično učestvovali u finansiranju izgradnje, po projektu akademika Nikolaja Krasnova, poznatog ruskog arhitekte iz 1926. godine, u centru grada i na pravilnim regulacionim linijama br. stare ulice Vožda Karađorđa i Kralja Aleksandra, zgrada nekadašnje smederevske Opštine podignuta je 1928. godine.

Vitezovi

Najlepši deo Smedereva je tvrđava

Prva kreditna banka

Zgrada prve kreditne banke u Smederevu podignuta je 1904. godine po projektu inženjera Jovana Banića i Dimitrija Miloševića. Zgrada prve kreditne banke je reprezentativna, masivna, rađena u stilu eklekticizma s početka 20. veka i spada među retke vredne arhitektonske tvorevine u Srbiji tog vremena koje su bile poslovne zgrade. Kada pogledate vodič kroz Smederevo – zašto morate da posetite ovaj srednjovekovni grad videćete zašto je dobro da obiđete ovo mesto.

adminVodič kroz Smederevo – zašto morate da posetite ovaj srednjovekovni grad

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *